Vad är retreat?

Ordet retreat betyder att dra sig tillbaka. Människor har i alla tider sökt sig till avskilda platser för att få möjlighet till vila och eftertanke, stillhet och bön. I en tid där aktivitet och effektivitet ofta premieras är det lätt att glömma bort det enkla och självklara: att människans liv är en pendling mellan arbete och vila. För att kunna ge är det nödvändigt att själv ta emot. Endast den som låter sig bli älskad förmår att älska.

I retreaten får arbete, almanacka och ambitioner läggas åt sidan för en stund. I stället ger vi oss tid att möta oss själva och våra andliga behov. I den kristna traditionen har retreaten alltid varit en plats där människan ställer sitt liv inför Jesus Kristus, vad han har gjort, vad han har sagt och vem han är för mig. I centrum står hjärtats samtal med Gud och mig själv. Retreaten handlar inte om att göra eller lära något nytt, utan om att erfara. I stillheten tillåter vi något att ske på djupet av våra liv. Mötet med Gud är hemligheten till det nya som sker, den inre förnyelsen.

Retreaten är inte en plats eller ett tillfälle då vi ska hinna med allt det som blivit ogjort den sista tiden. Man bör därför undvika att ta med sig arbete som behöver utföras in i retreaten. Vardagens informationsflöde, genom dagstidningar, datorer och telefoner, uppmuntrar vi också att lägga åt sidan när vi går in i retreatens stillhet och tystnad.

Just tystnaden är retreatens stora gåva till oss. De allra flesta retreater på Äspögården sker i tystnad, från det att retreaten inleds till dess den avslutas. Deltagarna samtalar då inte med varandra, under de gemensamma måltiderna spelas stilla musik. I allt vi gör omsluts vi av den goda tystnaden. Men retreatens tystnad kan också vara utmanande. Vi möter ofta sådant hos oss själva som slumrat i det fördolda. Vi blir varse minnen och känslor, smärtsamma sår och händelser liksom undanträngd glädje. Därför kan personliga samtal med retreatledaren vara en viktig del av retreaten.

På Äspögården erbjuder vi som regel temaretreater. Där ges dagliga vägledningar av retreatledaren i form av undervisning utifrån retreatens tema. Förutom vägledning och samtal är också gudstjänster och böner viktiga inslag i retreaten. På morgonen kan mässa firas och sedan möts vi till tideböner vid lunch, middag och som avslutning på dagen.

Genom våra retreater vill vi erbjuda en tillflykt för den som önskar dra sig tillbaka i stillhet för att i bön söka Gud och få några dagar för vila och eftertanke.